Sipulikasvit: Kasvisruoat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Sipulikasvit

Kepa- eli ruokasipulit kuuluvat erottamattomana osana päivittäiseen ruoanvalmistukseen. Saatavissa on kuivattuja sipuleita ja tuoreita, vihreitä sipuleita. Kuivatut sipulit jätetään maahan kypsymään, ja pitkän säilytyksen aikana niihin muodostuu kova kuori. Vihreät sipulit ovat nuoria sipuleita, joihin ei ole vielä muodostunut kuorta. Sipuleita on monia lajikkeita, ja niitä voidaan käyttää monilla eri tavoilla. Sipulin käyttö perustuu lähinnä sen makuun ja aromiin. Vitamiineja sipulissa ei ole kovin paljon, sen sijaan kivennäisainesisältö on monipuolinen.

Keltasipuli eli tavallinen sipuli tulee markkinoille alkukesästä nippusipulina (kevätsipuli), josta käytetään myös varret. Mehevät varret voi pakastaa silputtuna. Loppukesästä sipuli kaupataan listittynä ja syksyllä kuivattuna, jolloin se on säilyvää. Keltasipuli on mieto ja makea ja siksi ihanteellinen salaateissa. Voidaan myös paistaa tai kypsentää uunissa.
Sipulin maku laimenee ja makeutuu kypsennettäessä, mitä kauemmin sipulia kypsennetään sitä miedommaksi maku tulee.

Punasipuli on keltasipulin muunnos ja on maultaan tavallista sipulia voimakkaampi. Säilyy keltasipulia paremmin.

Punainen ruokasipuli on mieto ja makea sipuli, joka sopii raakana salaatteihin sekä antipastoksi.

Valkoinen ruokasipuli (hopeasipuli) on miedompi kuin ruskeakuorinen ruokasipuli eli keltasipuli. Sopii yleissipuliksi ruokiin ja raakana salaatteihin. Säilyy hyvin. Ihanteellinen italialaisissa ruokalajeissa.

Salottisipuli eli askalonsipuli on kerrottu, uloimman kuoren alla on useita sinipunervia pikkusipuleita. Maku on miedompi kuin keltasipulilla, jonka tapaan sitä käytetään. Saatavissa on useita eri salottisipulilajikkeita, mm. harmaa, vaaleanpunainen ja ruskea. Salottisipuleita käytetään usein ranskalaisissa ruoissa.

Hillosipuli on keltasipulin pienikokoinen, valkeakuorinen muunnos, jota vain syksyllä saa tuoreena, muulloin etikkaliemeen säilöttynä.

Valkosipuli eli kynsilaukka on voimakkaan makuinen, kerrottu sipuli. Valkosipulia sekä rakastetaan että vihataan. Ohuen kuoren alla on monta litteän kynsimäistä sipulia, joita keittiökielessä kutsutaan kynsiksi. Käytetään mausteena.
Valkosipuli sopii ehkä jälkiruokia lukuunottamatta melkein mihin tahansa (tosin tosi valkosipulinystävät käyttävät sitä myös jälkiruokiin. Toim. huomautus.) Maku määräytyy valmistustavan mukaan: kypsennetty valkosipuli on paljon miedompaa kuin raaka, pilkottu valkosipuli. Käytetään raakana tai paistettuna, höyrytettynä, paahdettuna tai kevyesti ruskistettuna. Valkosipuli voidaan kypsentää kuorittuna tai kuorimattomana. Valitse kiinteä, kova sipuli, jossa ei ole pehmeitä kohtia eikä tummia laikkuja. Älä pakasta valkosipulia, vaan säilytä se viileässä ja kuivassa paikassa.

Purjo on miedon makuinen sipulikasvi, jota käytetään sekä vihanneksena että mausteena. Hyvässä purjossa on pitkä vaalea tai vaaleanvihreä kaula, joka on herkullista keitettynä voisulan kanssa tai kuorrutettuna. Käytä voimakkaamman makuiset vihreät lehdet keittoihin tai pakasta ne silputtuina. Huuhdo purjo aina hyvin, ettei lehtien väleihin jää hiekkaa.

Vihersipuli eli salaattisipuli muistuttaa pientä keltasipulia ja sitä käytetäänkin nippusipulin tapaan tuoreena varsineen.

Sipulia voidaan hyvin perustein sanoa yleismausteeksi. Sitäpaitsi se on verraton vihannes keittoihin ja patoihin ja tuo piristävän säväyksen vihannesvatiin ja salaattiin. Keitetty tai paistettu sipuli on helppo pakastaa.

Näin pakastetaan sipuli

Kokonaisena keitetty sipuli:
Kuori sipuli ja keitä pehmeäksi oikein miedosti suolatussa vedessä, johon voidaan panna 1 kokonainen neilikka mukaan. Ota sipuli vedestä ja anna jäähtyä. Pakkaa se muovipussiin ja pakasta. Jos sipuli ruskistetaan tai kiillotetaan tarjoilua varten se täytyy sulattaa ennen paistamista.

Paistettu viipaloitu sipuli:
Kuori ja viiplaloi sipuli. Ruskista se aika vahvasti runsaassa rasvassa, lisää hiukan kuumaa vettä ja anna sen poreilla hiljaa kunnes vesi on kokonaan imeytynyt. Anna sipulin jäähtyä, pakkaa ja pakasta se. Tarjoilua varten sipuli lämmitetään ruskistamatta ja maustetaan maun mukaan.

Purjosipuli:
Puhdista ja huuhtele purjosipuli oikein hyvin. Leikkaa se isommiksi tai pienemmiksi paloiksi ja keitä pehmeäksi pienessä vesimäärässä, jossa on hiukan suolaa. Ota sipuli vedestä ja anna sen jäähtyä. Pakasta se.

Reseptihakuun