Pannuopas: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Pannuopas

Teräspannu

Hyvän paistinpannun tulee olla laadukas, kestävä, hyvin muotoiltu, toimiva sekä miellyttävä katsella.

Pannujen valintaan vaikuttaa ennen kaikkea:
mihin tarkoitukseen se on, minkä kokoiseen talouteen se on tarkoitettu ja mitä sillä valmistetaan.

Hyvä paistinpannu:

Materiaalit pannuissa

Ennen pannun valintaa on hyödyllistä ymmärtää, mitä eroja pannujen materiaaleissa on ja mihin tarkoitukseen kukin materiaali soveltuu parhaiten.

Alumiini
Alumiinin lämmönjohtokyky on erittäin hyvä. Lämmönjakautuminen pohjaan ja seinämille nopeuttaa ruoan kypsymistä. Myös energiaa säästyy. Alumiini on sitkeä ja joustava materiaali, jota on kevyt käsitellä. Pinnoitetut alumiinipannut ovat erinomaisia kevyeen paistamiseen. Alumiinipannuja on sekä puristettuna että valettuna. Valettu alumiinipannu on äärimmäisen tehokas. Puristettu on kevyempi käsitellä.

Valurauta
Parhaat pihvit ja lempeimmät muhennokset on aina kypsennetty valurauta-astiassa. Etenkin niille, jotka haluavat paistaa pihvinsä todella kuumalla pannulla, on valurauta ehdottomasti suositeltavin pannuvaihtoehto. Valurauta on erinomainen paisto- ja haudutusastia, jonka ominaisuudet johtuvat hyvästä lämmönvaraamiskyvystä. Valurautapannut tulee pestä käsin kuumalla vedellä. Kunnon valurauta-astia paranee vanhetessaan.

Kuparipannu

Ruostumaton teräs
Ruostumaton teräs on erinomainen keittoastiamateriaali, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon. Se on turvallista, kestävää ja helppohoitoista. Austeniittinen 18/10 teräs on mainio astiamateriaali, pinnoitteella tai ilman. Ruostumattoman teräspannun ulkonäkö on myös hieno.

Kuparituotteet
Kuparin suurin etu on sen erinomainen lämmönjohtokyky. Kupari kestää hyvin kaikenlaiset, vahvatkin puhdistusaineet, joten se on siinä mielessä helppohoitoinen. Käytä kuparipannua liekityksessä ja voit laittaa kupariastian myös uuniin. Kupariastiat eivät sovellu astianpesukoneeseen.

Paista oikein

Kala
Kala on hieno raaka-aine, jonka hauras liha vaatii huolellisen ja varovaisen käsittelyn. Kypsennä kalaa vain niin pitkään että kalan lihan valkuainen on hyytynyt ja väri muuttunut läpikuultamattomaksi. Liikaa kypsennetty kala on kovaa ja kuivaa.

Turvallisin tapa kypsentää kala on hauduttaa se kypsäksi pannulla kannen alla pienessä nestemäärässä. Jos kalan haluaa paistaa, sen on tapahduttava hitaasti. Liian kuumalla pannulle laitettu kala vain palaa. Kalafileitä tulisi kääntää vain kerran, jotta ne eivät hajoa. Kalafileiden koossa pysymiseen auttaa myös kalan suolaaminen ennen paistoa. Suola tiivistää kalafileen pinnan.

Lihat
Kauniin paistopinnan saat öljyn ja voin sekoituksella. Kun voi on sulanut pannulle öljyn joukkoon ja vaahto alkaa hävitä, on pannu sopivan kuuma paistamiseen. Jos rasva ruskistuu liikaa tai savuaa, täytyy homma aloitta alusta. Lihan ruskistamisen tarkoituksena on sulkea lihan pinta nopeasti, jotta lihasneste pysyy lihassa ja mehukkuus säilyy.

Täytä pannu aina vain 2/3 pinta-alaltaan, ettei se jäähdy liikaa. Jos pannu on liian kylmä, liha työntää vain nesteet ulos, ei ruskistu ja lopputulos on harmaa kuivakka lihapala. Vastaavasti jääkaappikylmä pihvi jäähdyttää paistinpannun ja pihvi ei saa kaunista väriä pintaansa. Anna pihvien lämmetä huoneenlämmössä ennen paistamista. Muista myös kuivata lihan pinta ennen paistamista. Jos liha on märkää, sen pinta ei kuumene nopeasti ja nesteet tulevat taas ulos. Suola ja mausteet kannattaa lisätä vasta valmiiseen pihviin, sillä suola imee nesteitä ja kuivattaa pihviä.

Linnut
Linnut paistuvat parhaimmin, kun lihan pintaan paistetaan nopeasti kaunis väri ja loppukypsennys tehdään hauduttamalla tai folioon käärittynä. Liha on kypsää, kun neulalla pistettäessä irtoaa kirkasta lihasnestettä. Linnun liha on mehevimmillään juuri kun lihasneste muuttuu hieman punertavasta kirkkaaksi.

Wokkaaminen
Wokkipannun hyviä puolia ovat ruoanlaiton helppous, nopeus ja pienempi rasvan tarve. Wokkipannun paksut reunat edesauttavat lämmön kerääntymistä laidoille, jolloin esim. kasvikset lämpenevät ja kypsyvät tasaisesti. Raaka-aineiden oikea koko, eli tarpeeksi pienet ja samankokoiset palat, on kaiken a ja o. Lisää raaka-aineet pannulle kypsymisjärjestyksessä. Älä wokkaa liian monelle yhtäaikaa sillä tuotos alkaa kiehua, eikä paistu kuten wokkauksessa on tarkoitus. Kastikkeet lisätään wokkiin vasta paistamisen loppuvaiheessa.

Kattilat kuntoon

Oikein hoitamalla kattilat ja paistinpannut pysyvät hyvinä.
Kattilat ja pannut ovat keittiössä kovassa kuluksessa. Päivittäin ruokaa laittavan kotikokin kannattaa sijoittaa kunnollisiin kattiloihin ja huoltaa niitä säännöllisesti.

Hyvää ei saa halvalla. Paksu pohja on yksi ruoanlaittoastian tärkeimmistä valintakriteereistä. Keveyden salaisuus on usein ohut pohja, joka kupristuu käytössä ja jonka pinta helposti vaurioituu. Paino ja tukevuus kertovat, että tuote on laadukas.

Tuotekehittely on viime vuosina ollut huikeaa. Moniin kattiloihin ja paistinpannuihin on puristettu useita eri metallikerroksia parempien ominaisuuksien saamiseksi.

Päällimmäisen pinnan mukaan puhumme teräs-, kupari- tai pinnoitetuista kattiloista. Valurautakattilat ovat useimmiten täyttä valurautaa.

Talleta aina uuden astian mukana saamasi hoito-ohjeet, sillä ne saattavat oll hyvinkin erilaisia eri tuotteilla. Kattilan pintamateriaali määrittää käytön lisäksi hoidon.

Pannujen käyttö- ja hoito-ohjeet

Pinnoitetut pannut

Kuparituotteet

Valurautatuotteet

Pannujen ongelmat, syyt ja ratkaisut

Ongelmat:Syy:Ratkaisu:
Pinnoitetut alumiini- ja teräspannutMuuttunut, usein kellertävä väri pannun sisäpinnassa
(usein myös ulkopohja palanut).
Tyhjä astia ylikuumennettu yli 250°C lämpötilaan.
Käyttöominaisuudet heikkenevät, mutta ei vaaraa terveydelle!
"Rasvaniksi": aloita kuumennus panemalla pannulle nokare voita tai margariinia (tai vettä). Kun rasva on vaalean ruskeaa ja tuoksuu pähkinälle, on pannu paistovalmis. Älä käytä liian suurta paistolämpötilaa.
Pinnoite kuplii.
  1. Voimakas ylikuumentaminen.
  2. Valmistusvirhe. Käyttöominaisuudet heikkenevät, mutta ei vaaraa terveydelle!
  1. Älä kuumenna yli 250°C.
  2. Ota yhteys pannun myyneeseen liikkeeseen.
Viiltoja tai naarmuja pinnassa.Huolimaton käyttö, terävät keittiövälineet. Käyttöominaisuudet heikkenevät, mutta ei vaaraa terveydelle! Huom! Muovipinnoite kuluu normaalissa käytössä.Pannu ei ole leikkuulauta! Käytä mieluiten puu- tai muovilastoja.
Pienet valkeat täplät tai raidat sisäpinnassa.Veden kalkkia.Pyyhi varovasti hankaamalla. Hankaliin tahroihin etikkaliosta tai sitruunan mehua.
Eltaantunut rasvanhaju.Huolimaton puhdistus, kansi pidetty kiinni.Pese astia aina käytön jälkeen ja mielellään silloin tällöin astianpesukoneessa. Etikkapesu.
ValurautapannutRuostetta.Kosteus pesun jälkeen tai kostea säilytystila.Kuivaa astia aina käytön jälkeen lämpimällä keittolevyllä. Älä säilytä ruokaa valurauta-astiassa. Jätä kansi vähän raolleen.
Ruoka tarttuu kiinni.Puutteellinen rasvakäsittely. Käytetty pesuainetta. Ripoteltu suolaa pannulle paistettaessa.Uusi rasvapoltto. Noudata pesu- ja hoito-ohjeita.
KuparipannutKirjava ulkopinta (väri voi vaihdella vaalean keltaisesta tummanruskeaan).Pinnan normaalia hapettumista ilman vaikutuksesta. Konetiskaus.Kiillota kuparinkiillotusaineella tai hankaamalla pintaa ruokasuolaan kastetulla sitruunan puolikkaalla.
Kiinnipalanut suojalakka.Lakkaa ei ole poistettu ennen ensimmäistä käyttökertaa.Poista lakka ehdottomasti mukana seuraavalla lakanpoistoaineella. Jos lakka palaa astian pintaan, sen poistaminen on käytännössä lähes mahdotonta (asetonia voi kokeilla).