Oikea peruna oikeaan ruokaan: Perunaruoat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Oikea peruna oikeaan ruokaan

Hyödyllistä tietää:
perunan kuori ei halkea keitettäessä, jos keitinveteen lisätään hieman etikkaa.

Perunalla on suuri merkitys ravinnossamme.
Peruna sisältää runsaasti hiilihydraatteja (tärkkelystä ja selluloosaa) ja vähän valkuaista ja rasvaa. Varsinkin syyspuolella säännöllisesti syötynä peruna on hyvä C-vitamiinilisä ravinnossamme. Perunan vitamiinipitoisuus vaihtelee vuodenajan mukaan - suurimmillaan C- vitamiinipitoisuus on uusissa perunoissa, alhaisimmillaan kevätperunoissa. Aikuisen tulisi nauttia 200 - 300 g perunaa päivässä. Tämä määrä tyydyttää lähes puolet C-vitamiinin tarpeesta, jos peruna kypsennetään oikein.

Kypsennä peruna oikein
Ruoanvalmistustapa vaikuttaa perunan ravintoarvoon. Peruna tulisi mahdollisimman usein keittää kuorineen, jolloin C-vitamiinihävikki on pieni. Kuorittuina keitetyistä perunoista tuhoutuu C-vitamiinia n. 1/3, paistetuista perunoista 2/3, soseesta n. 40 % ja laatikkoruoista 65 - 100 %. Uudelleen lämmitetyissä perunoissa ei enää ole C-vitamiinia.
Keitä perunat höyryssä, jolloin C-vitamiinin liukenemista veteen ei tapahdu. Jos keität perunat vedessä, pane ne aina kiehuvaan veteen ja keitä kannen alla poreilevassa vedessä. Käytä vettä niukalti, vain perunoiden peitoksi. Keitä perunat vain kypsiksi ja tarjoa välittömästi. Älä seisota niitä turhaan.
Perunalajikkeet poikkeavat toisistaan mm. niiden sisältämän tärkkelyksen määrässä.
Jauhoisissa lajikkeissa tärkkelyspitoisuus on suurempi kuin kiinteämaltoisissa lajikkeissa. Nykyisin meillä on mahdollisuus valita oikea perunalajike kuhunkin ruokaan. Jauhoiset lajikkeet sopivat paremmin perunamuusin valmistukseen sekä uuniperunoiksi.
Keitettynä valmistettaviksi perunoiksi sekä laatikoihin ja keittoihin sopivat vähän kiinteämpimaltoisemmat perunat.
Vähiten tärkkelystä sisältävät lajikkeet sopivat salaatteihin.
Vaikka jauhoiset perunat hajoavat herkästi keitettäessä, ovat esim. Pito ja Lapin Puikula herkullisia myös keitettyinä perunoina.

Säilytä peruna oikein
Peruna on tuore elintarvike, joka tulee säilyttää pimeässä ja viileässä, mieluiten + 5 asteessa. Jos lämpötila laskee alle + 3 asteen, peruna vetistyy ja imeltyy helposti. Korkeammassa lämpötilassa (yli + 10 asteessa) se taas nahistuu ja itää. Valoisassa säilytyspaikassa perunat vihertyvät ja saavat kitkerän sivumaun. Valon vaikutuksesta mukulan pintaan muodostuu perunaan luontaisesti kuuluvaa mutta myrkyllistä ja kitkeränmakuista solaniinia. Sitä ei voi kuoria pois, ja vaikka osa siitä liukeneekin keitinveteen, vihertyneet perunat on parasta jättää käyttämättä.

Muovipussi on huono perunoiden kääre, muovi ei hengitä eikä suojaa perunoita valolta. Paras on paperipussi. Jos kuitenkin ostat muoviin pakattua perunaa, vaihda perunat kotona paperipakkaukseen.

Oikea peruna oikeaan ruokaan
Ruokaperuna-asetus määrää perunalle 2 laatuluokkaa, erikoisluokka ja 1. luokka, mutta perunaa voi myydä myös luokittelemattomana.
Myyntipäällyksessä pitää mainita mm. laatuluokka, lajike, lajittelukoko, sisällön määrä, pakkauspäivä ja viimeinen myyntipäivä.

Lajikkeiden sopivuus eri ruokiin:

Perunan keittäminen

Perunoiden keittäminen:
Vanhat perunat: laita keitettävät perunat kylmään veteen, ei kiehuvaan. Tällöin sisuksen ollessa kypsä ulkokuori ei hajoa.
Uudet perunat: uusista perunoista tulee maukkaimpia, jos ne laittaa kiehuvaan veteen. Kypsät perunat nousevat pintaan.

Keitot, laatikot, salaatit:
Adora
Agila
Amazone
Annabelle
Asparges
Asterix
Belana
Bintje
Carrera
Fambo
Felsina
Gloria
Jazzy
Lady Felicia
Musica
Nicola
Olympia
Ostara
Pink Fir Apple
Rikea
Sabina
Satu
Siikli
Sini
Solist
Soraya
Suvi
Ukama

Kaikkiin ruokiin,
keitetyt perunat:
Agila
Annabelle
Asparges
Carrera
Challenger
Colomba
Fambo
Gala
Hertha
Jazzy
Jelly
Lady Felicia
Marabel
Matilda
Melody
Olympia
Rekord
Sabina
Saline
Van Gogh
Velox

Perunamuusi, uuniperunat, leivontaan:
Afra
Amazone
Challenger
Desiree
Fontane
Idole
King Edward
Kulta
Pito
Puikula
Rosamunda
Salad Blue
Timo
Van Gogh
Vital

Reseptihakuun