Leipä, sämpylät, vehnänen: Mikä meni pieleen?: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Mikä meni pieleen?

Leipä, sämpylät, vehnänen

Mautonta:
Valmiin leivän makua ei enää voi muuttaa, mutta sen voi päällystää maukkaasti. Mausta leivälle siveltävä voi tai margariini yrteillä ja mausteilla. Kokeiltuja ja hyviksi havaittuja mausteita ovat tilli- ja persiljasilppu, ruohosipulisilppu ja valkopippuri, murskattu valkosipuli, timjami tai meirami tai basilika. Voihin voit sekoittaa myös raejuustoa, tillisilppua ja hienonnettua kananmunaa. Voin sijasta sopii rahka, johon yrtit ja raejuusto kiinnittyvät. Maukas vaan ei lihottava yhdistelmä.

Kylmät lämpimiksi:
Mikroaaltouuni lämmittää leivän kuin leivän nopeasti ja kuivattamatta. Uunissa leipä on hyvä lämmittää folioon käärittynä. Silloin se ei kuivu.

Kuivunut leipä:
Kääri leipä tai sämpylät kosteaan pyyhkeeseen ja pane jääkaappiin vuorokaudeksi. Kuumenna leipä nopeasti kuumassa uunissa. Näin leivän mehevyys palautuu.

Leikatessa mureneva:
Kostuta veitsi ennen viipalointia. Jos leipä on pehmeää ja tarvitset ohuita viipaleita, kohmeta leipä ensin pakastimessa ja leikkaa sitten viipaleiksi.

Vuokaan tarttunut:
Jos leipä ei irtoa paistovuoastaan, kääri vuoka heti kylmällä vedellä kostutettuun pyyhkeeseen. Viiden minuutin kuluttua leipä irtoaa helposti.

Taikina tarttuu kaulimeen:
Jos taikina tarttuu kaulimeen etkä halua lisätä jauhoja, pane kaulin hetkeksi pakastimeen ja kokeile kaulimista uudelleen.

Pehmeä kuori:
Jos haluat leipään tai vehnäseen pehmeän kuoren, peitä leipä liinalla.

Kova kuori:
Kun haluat leipään tai piirakkaan kovan tai rapean kuoren, jätä leivonnainen jäähtymään peittämättä.

Taikina ei kohoa:
Muistelepa sekoititko hiivan kuumaan nesteeseen. Se oli hiivan surma. Sekoita haaleaan nesteeseen uusi hiiva-annos, alkuperäistä hieman pienempi, ja alusta taikinaan. Tee tämä sama toimenpide, jos käyttämäsi hiiva oli vanhaa ja kuivaa.
Jos taikina on viileä, hiiva työskentelee hitaasti. Nostapa kulho lämminvesihauteeseen ei siis kuumaan, tai pane se hetkeksi uuniin hitusen alle 50 asteeseen.
Jos taikina on kova, hiivan työskentely on hidasta. Alusta taikinaan hieman nestettä.

Taikina kohoaa vauhdilla ja lätsähtää äkkiä:
Katso, onko taikina kovin löysää. Lisää siihen leipomisen yhteydessä jauhoja. Liian kuumassa paikassa taikina kohoaa liian nopeasti. Jos leivonnaiset uhkaavasti alkavat laskea leivinpellillä, nosta ne niin pian kuin suinkin hieman kuumempaan uuniin.

Leivän tai pullan pinta repeilee:
Tälle ongelmalle ei voi tehdä enää mitään. Kun leivot seuraavan kerran, tarkista paistolämpötila. Liian kuuma uuni repii leivän pinnan. Syy voi olla myös lyhyessä kohotusajassa tai pienessä hiivamäärässä. Tai taikinassa on liikaa jauhoja.

Pulla on taikinamainen ja tiivis:
Syynä voi olla liian lyhyt kohotusaika tai kylmä kohotuspaikka. Tai taikinassa on liian paljon sokeria ja rasvaa. Jos itse lisäät em. aineiden määriä, lisää taikinaan myös hiivaa.

Huono maku ja haju:
Leivonnaisessa on liikaa hiivaa tai taikina on kohonnut liian pitkään.


Kuvan Kulitsan kuori on palanut.

VIRHEEN SYY: liian kuuma uuni tai väärä paistotaso.
VIRHEEN KORJAUS: paisto miedommalla lämmöllä tai paisto uunissa alemmalla tasolla.

Kulitsan kuori on palanut
Kulitsa ( pääsiäispulla )

Reseptihakuun