Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas: Mikä meni pieleen?: Kakut

Mikä meni pieleen?

Kakut

Taikina juoksettuu:
Olivatko kaikki aineet huoneenlämpöisiä?
Vika voi olla myös ohjeessa. Rasvaa saattaa olla liian vähän suhteessa munien ja sokerin määrään. Korjaa virhe seuraavalla kerralla. Nyt lisäät vain jonkin verran jauhoja ja jatkat rasvan sekoittamista munavaahtoon.

Valkuainen ei vaahtoudu:
Huom! Huom! Kulhon pitää olla puhdas ja kuiva, siinä ei saa olla rasvaa.

Kakku kuohuu uunissa:
Syitä on monia. Sokerin määrää voisi vähentää seuraavalla kerralla tai sitten ohjeen leivinjauhemäärä on liian suuri. Kakun maku paljastaa liian sokerin. Vika voi olla myös jauhoissa: niitä on liian vähän. Tämän näkee taikinasta. Erittäin juoksevassa taikinassa on liian vähän jauhoja.
Ennen kuin tarjoilet muodottoman kakun, leikkaa se ensin veitsellä kauniiksi. Kohenna ulkonäköä joko pölysokerilla, sokerivesikuorrutuksella tai sulalla suklaalla.

Repeillyt, keskeltä kohonnut:
Taikinassa on liikaa jauhoja. Se on kova. Tarkista ohje tai mittakuppi ensi kerralla. Oletko sekoittanut taikinaasi liikaa? Tällöin sitko on tullut jauhoista esille. Tai uuni on ollut liian kuuma. Kakuillehan riittää yleensä 175 asteen lämpö, joillekin alhaisempikin.

Sisältä raaka:
Ennen kuin otat kakun uunista, tarkista sen kypsyys tikulla. Pistä tikku syvälle kakkuun. Ellei siihen tartu mitään, kakku on kypsä. Likilaskuista ja raakaa kakkua, joka on jo kumottu vadille, ei kannata panna uuniin. Se ei enää kypsy. Seuraavalla kerralla tarkista, onko taikinan jauhomäärä riittävä, onko sokeria liikaa vai onko uuni liian kuuma.
Likilaskuisesta tai hieman raa'asta kakusta voi tehdä täytekakun. Leikkaa kakku ohuiksi viipaleiksi ja täytä esimerkiksi jäätelöllä ja marjoilla tai hedelmillä. Käytä kakusta kerrallaan vain 2 - 3 ohutta viipaletta. Voit myös leikata kakun tai osan siitä pieniksi kuutioiksi ja tehdä pappilan hätävaraa. Eli kerrosta kulhoon kakkupaloja, hyvin maustettua kermavaahtoa ja hilloa tai tuoreita marjoja tai hedelmiä. Koristele manteli- tai suklaalastuilla.

Kakku lätsähti eikä ole aikaa leipoa uutta:
a) Leikkaa kakun reunaosta irti ja heitä tiivis ja tahmea keskiosa biojätteeseen. Kokoa paloiteltu kakkupohjan loppu kauniiseen kulhoon yhdessä hillon, hedelmien tai marjojen sekä kermavaahdon tai jäätelön kanssa. Koristele kuten täytekakku.
b) Leikkaa kakkupohjan loppu viipaleiksi ja asettele kelmulla vuorattuun vuokaan täytteiden kanssa kerroksittain. Pane viileään pariksi tunniksi, kumoa vadille, poista kelmu ja koristel.
c) Hae kaupasta valmis kakkupohja.

Marjapiirakan keskellä lainehtii mehujärvi:
a) Ime pillillä lilluvaa nestettä pois ja sekoita täytettä kevyesti haarukalla niin, että laidoilla oleva kiintempi täyte sekoittuu keskellä olevaan. Haalean täytteen sekoittaminen poistaa myös jäähtymisen aikana muodostuneen mattapinnan ja piirakka näyttää herkullisemmalta. Älä kuitenkaan kaivele pohjataikinaa täytteeseen.
b) Lisää valmistusvaiheessa täytteeseen hiukan perunajauhoja. Se sitoo marjoista irtoavan mehun paiston aikana.
c) Vaihda tavallinen sokeri hillosokeriin tai hillo-marmeladisokeriin. Myös paistonkestävän marmeladin sekoittaminen marjoihin kiinteyttää täytettä. Täytteen rakenne kiinteytyy piirakan jäähtyessä.

Piirakassa on sokeria kuin juurikaspellossa:
a) Vatkaa maustamattomasta tuorejuustosta kuohkea, sitruunamehulla ja kuoriraasteella maustettu kuorrutus ja levitä se pehmeäksi aalloiksi piirakan päälle. Tuorejuusto taittaa makeutta ja sitruuna antaa hapokkuutta.
b) Tarjoa piirakka makeuttamattoman kermavaahdon tai ruokajogurtin kanssa.

Ei irtoa vuoasta:
Onko vuoka voideltu ja jauhotettu huolimattomasti vai onko se pyyhitty öljyllä?
Kääri kuuma kakku kylmään veteen kastettuun pyyhkeeseen, josta on väännetty liika vesi pois. Työnnä pyyhettä myös torven sisään. Jätä jäähtymään viideksi minuutiksi. Ennen kuin kumoat kakun, irrota reunat terävällä veitsellä.
Jos kakusta kaikesta huolimatta irtoaa palasia, painele ne paikoilleen. Jolleivät palat pysy, liimaa ne hillolla tai hyytelöllä. Siivilöi kakun päälle pölysokeria tai kuorruta sulatetulla suklaalla, sokerivesikuorrutuksella, kermavaahdolla tai kinuskikastikkella.

Reseptihakuun