Aperitiivit: Lasillinen ennen ruokaa: Ruokaa ja viiniä: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Lasillinen ennen ruokaa

Aperitiivit

Manhattanilaiset

1800-luvulla Manhattanilainen tarkoitti vettä, jota saatiin Manhattan-joesta. Tätä vettä pullotettiin ja myytiin laajalti.

Baarioppaisiin Manhattanilaisen ohje ilmestyi 1880-luvun alkupuolella, ja nyt vaikuttaa siltä, että sen keksijä yksinkertaisesti seurasi päivän muotia: vermutti lisättiin suosittuihin ohjeisiin, tässä tapauksessa tuttuun viskicocktailiin.

Baarimestareiden vanhan tarinan mukaan ohje syntyi noin vuonna 1874 Manhattan Clubilla New Yorkissa ja juoma valmistettiin Lady Randolph Churchille, Winston Churchillin äidille. Tilaisuus oli hänen järjestämänsä juhlaillallinen Samuel J. Tildenin, lakimiehen ja poliitikon kunniaksi.

Kuuluisan poikansa tapaan Lady Churchill ei vierastanut alkoholijuomia. Asuessaan Lontoossa hän sai vuonna 1880 maksukehoituksen viinien, viinojen ja liköörien maahantuojalta nimeltä R. Paine & Sons. Laskun loppusumma oli 246 £. Vuonna 1880 pieni armeija olisi juonut itsensä kuoliaaksi tuolla summalla!

Martinit

Kun kuivaa vermuttia ensimmäistä kertaa lisättiin giniin, luultavasti Noilly Prat'n ilmestymisen aikoihin vuonna 1843, tuloksena oli "Giniä ja ranskalaista", ja siitä tuli hyvin suosittu juoma. Nämä kaksi ainetta, vermutti ja gini, todellakin muodostavat pohjan lukuisille Martini-tyyppisille ohjeille 1800- ja 1900-luvuilla.

Martini on yksi näistä ohjeista ja yhäkin suosittu. Sen historia osoittaa, että tämä cocktail on aina muodissa, joskin sen koostumus vaihtelee aikojen mukana.

Martinimania alkoi 1880-luvulla, jolloin Martineja valmistettiin punaisesta vermutista. Eräs vanhimmista ohjeista esiintyy jo Harry Johnsonin vuoden 1888 Bartender's Manualissa.

Usein ollaan sitä mieltä, että Martini on väännös nimestä Martinez ja että tuo juoma olisi alkuperäinen Martini. Tosiasioiden perusteellinen tarkistus kuitenkin osoittaa tämän näkemyksen vääräksi. 1800-luvun alkupuolelta oleva ginicocktail on molempien juomien pohjana.

Salaisuudeksi jää, kuka keksi Martinin ohjeen, vaikka onkin syytä epäillä Italiasta Amerikkaan muuttanutta väestöä, joka hyvinkin on saattanut tehdä punaisen Martini-vermutin ja Martinicocktailinkin ohjeen Amerikassa tunnetuksi vuosia ennen kuin Martini-merkki tuli laajemmalti tunnetuksi.

Useimmat ammattimaiset baarimestarit ovat jo vuosisadan olleet samaa mieltä Johnsonin kanssa siitä, että Martini pitää hämmentää, ei ravistaa!

Sourit - Perusohjeet

Sour syntyi jo 1850-luvulla, kun Brandy Sour keksittiin.

Soureihin tulee hyvin vähän makeuttamisainetta ja suhteellisen paljon tuoretta sitruunamehua. Sitruunankuoresta valmistettu kiehkura tai spiraali lisätään tavallisesti koristeeksi. Erityinen sour-lasikin on olemassa, mutta useimmat käyttävät soureihin viskilasia. Sour ei koskaan saisi maistua makealta, mutta sokerin määrää voidaan vaihdella maun mukaan. Pieni määrä soodavettä voidaan aina lisätä. Sitä ruvettiin käyttämään tässä juomassa 1880-luvulla.

Sourit - Viskin ja hedelmämehun kanssa

Sourit, joiden pohjana on viski. Makua saadaan hedelmämehusta.

Vanhanaikaiset

Lyhyitä juomia, joiden pohjana on väkevä alkoholi. Valmistetaan ravistamalla tai yksinkertaisesti rakentamalla jäällä täytettyyn lasiin, jossa on katkerossa kasteltu sokeripala.

Valmistettiin ensimmäistä kertaa Pendennis Clubilla Louisvillessa Kentuckyssa noin vuonna 1900 eversti James E. Pepperin pyynnöstä. Hän itse oli bourbonviskin tuottaja.

Reseptihakuun